Blog

Is stoelmassage een lapmiddel?

Onlangs werd door iemand in mijn omgeving verondersteld dat stoelmassage in vergelijking tot fysiotherapie slechts een lapmiddel is. Stoelmassage kan en mag je echter niet vergelijken met fysiotherapie. Om misverstanden te voorkomen een uitleg over wat een stoelmassage niet en juist wel voor je kan betekenen. 

Een stoelmassage is geen op zichzelf staande therapie zoals fysio- of ergotherapie. Deze therapievormen hebben een westerse benadering, andere grepen en gericht op specifieke lichamelijke klachten. Stoelmassage is niet bedoeld ter behandeling van medische klachten, maar heeft een meer preventief karakter. Stoelmassage is een oosterse massagevorm die werkt met acupressuur, oftewel drukpuntentechniek. Een stoelmassagebehandeling kan echter wel therapeutische effecten hebben. Dit houdt in dat het gericht is op de totale mens. Zowel fysiek als mentaal. Het is een herhalende behandeling die gericht is op het welzijn van de hele mens.

Wat doet een stoelmassage op het fysieke vlak?

  • Een stoelmassage bevordert de bloeddoorstroming van het lichaam. Een betere doorbloeding draagt bij aan de afname van hoofdpijn, vermindering van stijfheid in spieren en gewrichten zoals schouders, nek, rug, armen en handen. Het activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam en stimuleert het immuunsysteem.
  • Door de ontspanning krijgt het lichaam een signaal/ruimte  dat het zich weer op kan laden. Het herstelt van de inspanning die het heeft geleverd zowel fysiek als mentaal. Soms is iemand na de massage nog even wat suf, dit komt door de ontlading van spanning.  Het gapen wat daar soms op volgt is een teken dat je lichaam deze spanning ontlaadt.
  • Lichaamsbewustzijn neemt toe, je let steeds beter op je werkhouding. Een stoelmassage zorgt er op lange termijn niet voor dat de beleving van stress op het werk afneemt. Werkdruk is er altijd.

Ontspanning tijdens de massage zorgt echter wel voor  ruimte in het lichaam en bewustwording. Je wordt je bewust van wat stress met je doet. Je kijkt hoe je daar mee om kan gaan, zodat jij effectiever en met meer plezier werkt.

Maar wat maakt dan dat er per individu verschillende uitwerkingen zijn?
Mijn ervaring is dat iedereen verschillend reageert op een stoelmassage. De een voelt zich merkbaar ontspannen en fit, hoofdpijn is afgenomen, nek voelt weer wat soepeler. Maar ook, de ander merkt geen verschil of heeft achteraf twee dagen last van spierpijn.

Dit hangt af van diverse factoren:
1.  Frequentie en de duur van de behandeling, dus eens per maand of wekelijks.
2. Zijn er klachten?
–   Wat is de fysieke, emotionele en mentale gesteldheid van de deelnemer.
–   Hoe is het stressniveau en de vaardigheid om te ontspannen.
3.  het verwachtingspatroon van de massage, word je voor de eerste keer gemasseerd?
4. Zijn de klachten gedurende lange tijd  opgebouwd door bijvoorbeeld stress, spanning, langdurige uitputting?

Een goede masseur gaat nooit zelf dokteren. Is er meer aan de hand? In overleg verwijs ik door naar een fysio of ergotherapeut. East meets west.

 Fysiotherapeut Martijn Janssen, Fysiotherapie Rijnkade; “Een fysiotherapeut mag een cliënt behandelen met een medische indicatie. Daarom zijn wij ook BIG geregistreerd en dient de stoelmasseur met name preventief te handelen en bij twijfel of er een medische indicatie te overleggen met huisarts of fysiotherapeut. Een stoelmasseur en een fysiotherapeut zijn per definitie niet met elkaar te vergelijken. Dit mag ook niet, aangezien de fysio een cliënt met een medische indicatie behandelt en een stoelmasseur niet”. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *